Regisztráció és munka az LoTW rendszerben

Számos Magyar rádióamatőr szeretne regisztrálni az Amerikai Rádióamatőr Szövetség, azaz ARRL által üzemeltetett LoTW (Log of the World - azaz kissé nagyképűen Világnapló) rendszerhez. Mivel sokan nem tudják értelmezni az angol nyelvű honlapon leírt útmutatásokat, ezért a MOM Rádióklub ez úton is segíteni kíván nekik a könnyebb eligazodásban.

Itt letölthető formában közzé teszünk egy néhány oldalas ismertetőt azoknak, akik szeretnének regisztrálni az LoTW rendszerbe, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki. A dokumentum pdf formában van.

Számukra az első lényeg a 8. oldalon olvasható. Sajnos az ARRL honlapja nincs önmagával összehangolva. Az egyik oldalon azt mondja, hogy csak postán küldhetők el a regisztrációhoz a hitelesítő dokumentumaink másolatai, a másikon pedig azt írja, hogy e-mailen is. Szerintem rájöttek már ők is, hogy a postai úton küldött "fénymásolat" semmivel nem hitelesebb, mint az e-mailes verzió, csak sokkal több munkával jár... A tanusítvány kérésének rövid ismertetője angolul itt található. Magyarul pedig egy korábban íródott cikkünkben olvasható.

Amikor megkapták a tanusítványukat, be kell tölteni az LoTW-vel kommunikáló ingyenes TQSL kliens-programba (load Callsign Certificate zöld alapon fehér lefelé mutató nyilas gomb), melyről a 6. oldalon olvashat.

A dokumentum többi része sok fontos magyarázatot és ötletet tartalmaz. Érdemes elolvasni.

Néhány szó a TQSL program használatáról. A program legtöbbet használt lapja az alábbi képen látható:

A menüpontok magyarázata fentről lefelé:

  • Sign a log and upload automatically to LoTW - Létrehozza a naplóbejegyzéseket és fel is tölti az LoTW-be
  • Sign a log and save it for uploading later - Létrehozza a naplóbejegyzéseket és aláírva elmenti későbbi feltöltésre.
  • Create an ADIF file for signing and uploading - Létrehozza a naplóbejegyzéseket ADIF állományban, későbbi aláírásra és feltöltésre. Ekkor egy text-fájl készül, ami könnyen szerkeszthető, javítható. Ez például az eQSL.cc-be is feltölthető! Én ezt a módszert szoktam használni...
  • Log in to the Logbook of Tehe World site - Bejelentkezik az LoTW honlapjára (ott is sok hasznos dolog elvégezhető)

A fenti fülek közül a középső a Station Locations, azaz QTH-k. Itt tartható nyilván az összes általunk használt QTH adata.

A jobb oldali Callsign Certificates pedig az általunk menedzselt hívójeleket tartalmazza, kezeli. Több ilyenünk is lehet tehát egymás alatt... (pl. Flóra Fauna speciális hívójele)

Amikor a hívójelünk tanusítványát mellékletben tartalmazó e-mailt megkapjuk, megküldik benne a felhasználói nevünket (ami rend szerint a hívójelünk) és a jelszavunkat. Ez nem túl biztonságos megoldás. Úgy látszik ez nem annyira fontos az ARRL számára...

Nos ezt a jelszót jól jegyezzük meg, mert minden esetben, amikor log-ot akarunk feltölteni, a TQSL kérdezni fogja!

Sok sikert kívánunk!