Összejövetel HA4AA QTH-ján

Arató András HA4AAAz alábbi írás a MOM Rádióklub belső levelező listájára íródott, onnan került változatlan formában átmásolásra.

 

Kedves Klubtársak!

Egy rövid beszámolót szeretnék írni a tegnapi rendhagyó csütörtökről. Összesen hatan voltunk a KFKI HA5RST kutató-oktató állomásán. Sajnos pont HA5OH Kundi nem tudott eljönni családi okok miatt, így ez az írás elsődlegesen neki szól, a találkozó ötlete felvetőjének.

Már délután 3 órakor megérkeztem a 23-as épület 3. emeletén lévő 307-es szobába, hogy kitakarítsak a jeles alkalomra. Utána, ha már úgy is itt voltam, bekapcsoltam a rádiót, mert a találkozó legfőbb célja a rádiózás volt. Kíváncsi voltam, hogy milyen terjedésre számíthatunk. Az SFI (Solar Flux Index) 79 volt és a Föld mágneses mezejének K indexe meg 2, ami elég nyugodtat jelent. A 79-es SFI-vel meg meg kell elégedni a Napfolt minimum felé haladva.

Ahhoz, hogy meggyőződjek a terjedésről, legjobb módszer, ha QSO-zni próbálok. Elindítottam a dxc.ve7cc.net-et a 23-as portján, telnet protokollal. Ez egy összesítés a reversebeacon.net hálózatról, ami a Logger32-ben mutatja grafikusan és szövegesen is a CQ-zó állomások hívójeleit. Ezekre rákattintva a K3 azonnal a megfelelő frekvenciára ugrik, beállítva az automatikus hangolót (ATU) és a használható maximális teljesítmény  értékeket is a végfokon.

Az Extended Doublet antenna a legolcsóbb többsávos antenna némi kompromisszumokkal. 160 métertől 6 méterig használható egy-két sávot kivéve. Ezen még kellene egy kicsit javítani a dipole és/vagy a szimmetrikus tápvonal hosszának állításával. Vannak olyan "bűvös" antenna hossz értékek, melyek elkerülik a direkt rezonanciákat lehetőleg az összes sávon, meghagyva az ATU-nak a rezonanciákra való állítást. A másfél méteres koax-on, ahol rossz SWR értékek vannak nincs sok veszteség a kábel rövidsége miatt. A tyúklétrán meg gyakorlatilag semmi veszteség nincs a levegő dielektrikum miatt. A katonai R140-es rendszer Extended Doublet antennáját használom a KFKI-ban.

14 MHz-en UA6AQB-vel 599-es riportot váltottam. HS70A alkalmi állomással Thailandból viszonylag könnyen sikerült a QSO, bár számosan hívogatták. 7 MHz-en OE30EUDXF-el is csináltam egy QSO-t 14:56 UT-kor, számítva arra, hogy ha későn jönnek a látogatók, akkor a 40 métert is kipróbáljam.

Elsőnek HA5GAB Gábor érkezett fel Csillebércre. Őt a beszélgetések után sikerült rávennem, hogy próbálkozzon egy DX-et megcsinálni távírón. Kézi billentyűvel gyakorolt előtte, és nagyon rövid időn belül igen szépen és jó tempósan adta a hívójelét.

Ennél sokkal többre nem is lett volna szükség, hogy megcsináljon egy DX-et. A saját hívójelét jól felismeri Gábor, és a "CFM 5NN"-t meg kiadtuk volna a tárolóból. Sajnos közben lement a terjedés 20 méteren, és szerencsére a többiek kezdtek felérkezni a 3. emeletre: Zoli HA5OAA, Attila HA5JA, Etelka HG5-568. HA5SEA Flórián is megérkezett kisvártatva. Hangulat fokozónak némi rágcsálni és inni valót is hozott Attila. Köszönet érte!

Jól el is telt az idő. Közben Zoli minden nagyon halk DX-re is rávetette magát, mert nem akart trófea nélkül hazatérni. Szerencsére a megfelelő időben 18 UTC után és a megfelelő sávon 40 méteren megjelent YE1AR, akit ugyan sokan hívtak, de Zoli megszerezte magának! Utána nekem is sikerült megcsinálnom az állomást Indonéziából.

A nap második felében a sok műszaki és egyéb téma megbeszélése közben próba összeköttetéseket csináltunk a D-STAR és a DMR digitális fónia hálózatok között, mert ezt ma már könnyen meg lehet csinálni, hála a BrandMeister és az XLX reflektoroknak, és azok üzembe állítóinak: HA5CD Csabának és HA2NON Norbertnek. A két inkompatibilis rendszert összekötöttük először a DMR, majd a D-STAR oldalról is.

Úgy tűnt nekem, hogy mindenki jól érezte magát. Ha lesz rá igény, akkor máskor is csinálhatunk ilyen "Rendhagyó csütörtök"-öt.

73! de HA4AA András